5 ting du bør vide, når du lejer en lejlighed i Danmark

af Frederik Reichstein | Udgivet januar 7, 2018

At starte et liv i et nyt land er aldrig let, og Danmark er ikke en undtagelse (overhovedet!). Der er mange ting, der er naturlige for folk der har boet hele deres liv og har venner og familie, der kan hjælpe dem med hverdagsproblemer, som det bedste burgersted, hvordan man kommer til Legoland og – måske mere afgørende – hvad der er vigtigt at vide, når du lejer en lejlighed i Danmark. Derfor har vi sammensat en liste af de fem vigtigste ting at vide – efter vores mening:

  1. Betal aldrig mere end 5.000 kr. per måned for 50 m2
  2. Du kan starte en sag, selvom du vidste at det var et uretfærdigt tilbud
  3. 2-års grænsen er en myte
  4. Der er andre regler for bygninger fra efter 1991
  5. Vil du sikre dig dit depositum? Billeder, billeder, billeder – og dokumentation!

Nu vil vi forklare lidt mere detaljeret, hvorfor disse fem punkter er essentielle at vide, når det gælder at leje en lejlighed i Danmark.

Betal aldrig mere end 5.000 kr. per måned for 50 m2

Den første er nok også den vigtigste at vide. Fra de sager vi har kørt, og de klienter vi har snakket med er det meget klar at problem nummer ét er at folk betaler en husleje, der er alt for høj.

Der er faktisk regler i Danmark, om hvor meget udlejere kan kræve for en lejebolig. I København skal du aldrig betale mere end 1.000-1.200 kr. per m2 per år. Det er det samme som maksimalt 5.000 kr. per måned for en 50 m2 lejlighed. Dette er generelt meget lavere uden for de store byer.

Men mange lejere er ikke opmærksomme på dette, og dette ved udlejere, så alt for mange mennesker bor i lejligheder, hvor de kunne have sænket huslejen med flere tusinde kroner hver måned.

Længere nede kan du læse om de forskellige regler, hvis du bor i en ny bygning.

2. Du kan starte en sag, selvom du vidste, at det var et uretfærdigt tilbud

Hvis du rent faktisk er opmærksom på de regler, der findes i Danmark og ved, at den lejlighed, du bliver tilbudt, er sat til en for høj leje, er det intet problem for dig at acceptere tilbuddet for derefter at starte sagen bagefter.

Det er også tilfældet, selvom du har underskrevet kontrakten – hvis udlejer kræver for høj en leje, har du altid ret til at sænke den. Husk bare, at hvis du starter sagen, inden du har boet i lejligheden i 12 måneder, får du kompenseret for den overbetalte leje for hele perioden. Efter 12 måneder sænker du bare din husleje til fremtiden – hvilket selvfølgelig også er dejligt!

3. Den 2-årige grænse er en myte

Der er en myte om, at hvis du som udlejer ikke udlejer din lejlighed i mere end to år, kan du altid smide din lejer ud. Dette er dog ikke korrekt. Som udlejer har du altid brug for en legitim grund til at sætte en tidsbegrænsning på lejemålet, uanset hvor længe du udlejer lejligheden.

Faktisk er der kun meget få situationer, hvor det overhovedet er muligt for udlejere at sætte en tidsbegrænsning på din lejekontrakt. Og de skal klart angive den særlige grund i kontrakten. Du kan læse meget mere om dette i denne blog.

4. Der er andre regler for bygninger fra efter 1991

Desværre gælder reglerne for lejen ikke, hvis din lejlighed er i en bygning fra efter d. 31. december 1991. I disse “nybyggede” bygninger kan udlejeren mere eller mindre kræve den leje, han ønsker (medmindre lejen er meget høj og uretfærdig). Derfor er det sjældent muligt at sænke lejen, hvis du bor i en bygning fra 1992 eller senere.

Der kan stadig være problemer i forbindelse med lejemålet, som gør det muligt at starte en sag fx hvis du udlejer nægter at tilbagebetale dit depositum. Mere om det i næste punkt!

5. Vil du sikre dig dit depositum? Billeder, billeder, billeder – og dokumentation!

Hvis du har problemer med at få dit depositum tilbage fra din udlejer, er det sandsynligvis fordi han hævder at du er ansvarlig for fejl, der faktisk eksisterede, da du flyttede ind. Men hvis du ikke kan bevise at fejlene var der, da du flyttede ind, så er det meget svært at få dit depositum tilbage.

Derfor er vores bedste råd altid at tage rigtig mange billeder ved indflytning. Her er det også en god ide at sende billederne i en e-mail til din udlejer, advokat eller ven, så du har en dokumenteret dato for, hvornår billederne blev taget.

En anden mulighed er at sikre, at fejlene er inkluderet i en obligatoriske indflytningsrapport, som er et dokument udarbejdet i begyndelsen af lejemålet, og som dokumenterer alle fejl og mangler i lejligheden.

Sidst, er det vigtigt at vide for at sikre dit depositum bliver tilbagebetalt, at du aldrig underskriver en fraflytningsrapport, medmindre du er sikker på. at det der står, er sandheden om lejligheden. Fraflytningsrapporten er det dokument, som din udlejer beder dig om at underskrive, når du flytter ud af lejligheden. Det er også der, at mulige fejl og mangler angives. Hvis du er i tvivl, så skal du ikke underskrive den. Hvis din udlejer presser dig til at underskrive det (vi har hørt om det her, desværre), kan du underskrive det, men skriv “jeg er ikke enig i dette” – så er det ikke gyldigt.

Har du brug for hjælp til noget af dette?

Har du spørgsmål om noget af dette eller har du brug for hjælp til at køre din sag, er du velkommen til at sende os en mail på info@rentguide.dk, så kigger vi på din situation sammen.

Relaterede indlæg

5 grunde til at vælge Rent Guide til at køre din sag Selvom det er muligt at køre din sag selv gennem Huslejenævnet, giver vi her fem grunde til at du måske kan være bedre stillet ved at vælge Rent Guide til at køre den i stedet. 1. Det er et komplekst system! Hovedårsagen til at vælge Rent Guid...
Case: Kompensation på 13.740 kr til 50 kvm på Frederiksberg I dette tilfælde fra februar 2017 hjalp vi en britisk statsborger ved at få hans kompensation fra udlejeren. Lejligheden blev lejet ud gennem vores kundes arbejdsgiver. Det var en 50 m2 lejlighed og vores kunde havde betalt omkring 8.000 kr per...
Case: Kompensation på 75.631 kr. skaffet ved forlig til lejlighed på Østerbro Ved denne sag fra December 2018, hjalp vi en lejer bosat på Østerbro i en 48 kvm'ers lejlighed med at få nedsat sin månedlige husleje fra 11.800 kr., således at lejeren modtog en kompensation på 75.631 kr. Processen Sagen startede med at vores...
Kan udlejer smide dig ud af din lejlighed bare fordi han har lyst? Få svaret her Hvis du er ligesom de fleste af vores kunder, er du nok lidt usikker på at starte en sag en sag for at sænke din husleje. “Hvad hvis min udlejer bliver sur?” - “Hvad hvis han smider mig ud?” Disse er retfærdige spørgsmål! Derfor har vi skrevet en li...