Kan udlejer smide dig ud af din lejlighed bare fordi han har lyst? Få svaret her

af Frederik Reichstein | Udgivet december 14, 2017

Hvis du er ligesom de fleste af vores kunder, er du nok lidt usikker på at starte en sag en sag for at sænke din husleje. “Hvad hvis min udlejer bliver sur?” – “Hvad hvis han smider mig ud?” Disse er retfærdige spørgsmål! Derfor har vi skrevet en lille blog om, hvad dine rettigheder er som lejer, og om din udlejer virkelig kan smide dig på porten. Det er lidt teknisk, men godt at vide.

Først og fremmest er der forskellige regler afhængigt af om din lejekontrakt er tidsbestemt. Vi vil se nærmere på tidsbegrænsede korttidsudlejninger senere.

Ingen tidsbegrænsning i din lejekontrakt

Såfremt der ikke er nogen tidsbegrænsning angivet i din lejekontrakt for en hel lejlighed, er der hovedsageligt tre måder, hvorpå din udlejer kan opsige din lejekontrakt. Hvis ingen af disse er gældende, bør du ikke have noget at frygte med hensyn til at blive smidt ud. De tre betingelser er:

Din udlejer ønsker at flytte ind

Først, hvis du bor i en lejlighed, som din udlejer ejer eller har andel i, har han ret til at opsige lejekontrakten, hvis han selv skal flytte ind, såfremt at han ejede lejligheden, da lejekontrakten blev underskrevet, og han ikke ejer andre lejligheder.

Dernæst, hvis din udlejer ikke opfylder disse betingelser kan han stadig opsige lejekontrakten. Det er her at det begynder at blive lidt teknisk. Følgende betingelser skal være gældende for at reglerne kan være lidt anderledes:

  1. Hvis din udlejer er ejer af lejligheden, skal lejekontrakten udførligt specificere at udlejer kan smide dig ud, hvis han selv vil flytte ind i lejligheden.
  2. Huslejenævnet kan tage en beslutning til din fordel under visse betingelser. Eksempelvis, hvis du har lejet lejligheden i lang tid eller hvis det er for svært for dig at finde en anden lejlighed. Dette gør det svære for professionelle udlejere at smide deres lejere ud.

Desuden, bør det nævnes at under disse betingelser, er udlejer påkrævet at flytte ind, efter at lejekontrakten er opsagt.

Du skal overholde “god praksis og adfærd”

Den tredje betingelse, hvor din udlejer kunne opsige din kontrakt, er, hvis du ikke overholder hvad der hedder “god praksis og adfærd”. Dette kan virke lidt uklart og som en nem måde for din udlejer at smide dig ud. Han må midlertidigt bevise at du ikke overholder dette på et væsentligt niveau. Derfor kan han ikke bare smide dig ud, fordi du havde fem venner til en fødselsdagsfest. Ikke desto mindre vil det kræve mindst en skriftlig advarsel, før din udlejer kan opsige din lejekontrakt pga. “dårlig praksis og adfærd”.

Der er stadig et års varsel!

Du skal også bemærke, at hvis du udlejer forsøger at opsige din lejekontrakt baseret på ovenstående betingelser, vil der stadig være et års varsel. Således, uanset hvad, vil du ikke blive smidt ud øjeblikkeligt, men vil have masser af tid til at finde et nyt sted at bo.

Men hvis lejeren ikke opfylder basale betingelser såsom at betale husleje, bruge lejligheden for erhverv etc., vil denne et års varsel ikke længere være gældende.

Din lejligheden har en tidsbegrænset kontrakt

Når det kommer til kontrakter med en fastsat frist, er reglerne lidt anderledes. Også her er der tre ting, der er gode at vide, hvis du er bekymret for at blive smidt ud af din udlejer.

Kig din kontrakt grundigt igennem!

For det første skal det udtrykkeligt fremgår, at det er muligt at afslutte lejekontrakten, inden den aftalte periode er ophørt. Hvis intet andet er angivet, er lejemålet uendelig – meget godt at vide!

Du kan faktisk annullere fristen for din lejekontrakt!

For det andet er det faktisk en mulighed at annullere fristen, hvis du beslutter at bringe det til Huslejenævnet. I så fald skal du starte sagen inden for en rimelig periode, før lejekontrakten slutter – normalt skal du starte den mindst en måned før, men jo tidligere desto bedre.

Tidsfristen kan også annulleres, hvis udlejer ikke har en berettiget grund til at sætte en tidsbegrænsning på lejemålet. Nu bliver det lidt teknisk igen, fordi vurderingen er baseret på fire betingelser:

  1. Ønsker udlejer at bo i lejligheden igen? I dette tilfælde gælder det også, at han vil blive holdt ansvarlig, hvis det viser sig at han ikke flytter ind i lejligheden.
  2. Hvor stærkt er udlejer tilknyttet lejligheden? En stærk tilknytning kan fx være, hvis ejeren har ejet lejligheden i mange år.
  3. Ønsker udlejer at sælge lejligheden? Dette er kun en legitim grund, hvis udlejer forsøger at sælge lejligheden i løbet af lejekontraktens periode.
  4. Er lejeren blevet gjort opmærksom på årsagen til, at der var en tidsbegrænsning på lejemålet? Hvis der ikke er angivet en forklaring på hvorfor der bør være en tidsfrist for lejekontrakten, kan det derfor annulleres.

Bor du der stadig en måned efter at tidsfristen er overskredet?

And now for the last tip of the post. We hope you have hanged in there for our longest blog post to date, as this tip is very interesting! Because, if you as a tenant still live in the apartment one month after the end of the time limited lease, the time limit will be removed.

Var det for teknisk?

Hvis intet af ovenstående giver mening, eller hvis du er usikker på om din situation rent faktisk gør sig gældende, vil vi meget gerne besvare dine spørgsmål. Bare send os en mail til info@rentguide.dk, og vi vil se på din sag.