Sådan beregner du en rimelig husleje med vores huslejeberegner

af Lasse Regin Nielsen | Udgivet juni 4, 2019

Hvad en rimelig husleje er, er noget de fleste lejere har inde i deres overvejelser, når de skal finde en lejebolig. Det er fuldt forståeligt, at du som lejer vil betale en rimelig husleje for dit lejemål, men ikke mere end det.

Statistikken viser, at omkring 100.000 lejere i Danmark betaler for meget i husleje. Faktisk ved de fleste lejere ikke, hvorfor huslejen bliver fastsat, som den gør. Huslejen fremgår jo bare af lejekontrakten, ikke sandt?

Når din husleje bliver bestemt, så afhænger den af mange faktorer, derunder lejemålets størrelse og beliggenhed samt ejendommens alder. Det er her, at du som lejer skal passe på, at din husleje ikke også afhænger af, at din udlejer gerne vil have lidt ekstra at leve sødt for på din bekostning!

Hvad der er en rimelig husleje for dit lejemål, er på ingen måde et nemt spørgsmål at få et svar på. Lige indtil nu altså! For Rent Guide har nemlig lavet en huslejeberegner, som kan hjælpe dig til at finde ud af, om du betaler for meget i husleje!

Beregn din rimelige husleje med Rent Guides huslejeberegner

Skal du beregne, hvad den rimelige husleje er for dit lejemål, så kan du nemt gøre det her på Rent Guides hjemmeside med vores simple huslejeberegner. Derved kan du få en klar idé om, hvorvidt du betaler en rimelig husleje eller ej.

Huslejeberegneren er god at bruge, hvis du står overfor at skulle underskrive din lejekontrakt. Derved kan du hurtigt checke, om huslejen er rimelig. Det kan også være, at du har boet i din lejebolig noget tid og først nu er blevet opmærksom på, at din husleje kan være blevet sat for højt.

I begge situationer anbefaler vi, at du benytter dig af Rent Guides gratis huslejeberegner. Det tager dig kun et par minutter at beregne hvad en rimelig husleje bør være for dit lejemål. Det ville være ærgerligt at betale for meget!

Du udfylder vores online beregner ved at gennemgå følgende guide: 

 1. På forsiden af www.rentguide.dk kan du fortsætte til vores beregner ved at trykke på ’Tjek om vi kan nedsætte din leje’. Det første du skal gøre, er at vælge om lejemålet, du vil have vurderet, er en hel lejlighed eller et værelse. 
 2. Når du har valgt, om du vil have en lejlighed eller et værelse vurderet, skal du indtaste adresse, kvadratmeter, husleje og indflytnings- og udflytningsdato. 
 3. Når du begynder at skrive din adresse, kan du vælge ud fra den drop-down menu, der dukker op, og vælge korrekt nummer, etage og dør.  Når du har udfyldt adressen, vil kvadratmeter-tallet for det meste udfylde sig selv. Hvis ikke, skal du skrive, hvor mange kvadratmeter din lejlighed eller dit værelse er angivet til at være på din lejekontrakt. 
 4. For at vi kan give en så præcis beregning som muligt, skal du skrive din månedlige husleje uden forbrug (internet, tv osv.). Hvis din husleje er inklusiv forbrug, skriver du selvfølgelig bare hele beløbet (uden at beregne hvor meget du betaler i forbrug).  
 5. Endelig skal du vælge, hvornår dit lejemål startede. Her skal du vælge den dato, der er angivet som indflytningsdato på din lejekontrakt. Hvis din kontrakt er tidsbegrænset, skal du også vælge, hvornår dit lejemål udløber. Er der ingen tidsbegrænsning, hakker du bare af ved ‘Ingen tidsbegrænsning’. 
 6. Dernæst skal du vælge, hvilken stand din lejlighed er i – nedslidt, standard eller nyrenoveret. Derudover skal du markere om lejligheden eller værelset er møbleret af udlejer.
 7. Endelig skal du udfylde dit navn, din e-mail og oprette et kodeord. 
 8. Når alt er udfyldt, trykker du på ‘Vurder min sag’’! 

Når du har trykket dig videre, laver beregneren en hurtig vurdering af, om der er potentiale for en sag, hvor din husleje kan blive nedsat. 

Herefter bliver du sendt videre til din sagsstatusside, hvor du kan følge processen i din sag og få opdateringer, hver gang der sker noget nyt. Her kan du også udfylde de informationer og underskrive de dokumenter, vi mangler for at kunne fortsætte din sag. Det er også her du løbende kan være i kontakt med os via den chatfunktion, der er på din sagsstatusside. 

Når alt er udfyldt, og alle dokumenter er modtaget, kan du læne dig tilbage, mens vi håndterer din sag og al kommunikation med Huslejenævnet, udlejer og udlejers advokat. 

Hvis du er i tvivl om noget i forhold til udfyldelsen af din sag, er du altid velkommen til at skrive til os. Det kan både være via chatfunktionen på din sagsstatusside eller på mail til info@rentguide.dk. 

Sådan beregner vi din husleje

Når vi beregner din husleje, gør vi det blandt andet ud fra dine indtastede oplysninger om lejemålets type, størrelse og beliggenhed. Disse faktorer har stor betydning for størrelsen af din husleje. Vi beregner også din rimelige husleje ud fra, om der er tale om et værelse eller en lejlighed samt hvor gammel ejendommen er.

Disse faktorer bestemmer nemlig hvordan lejen skal fastsættes, da din husleje kan være fastsat efter reglerne for:

 • Omkostningsbestemt husleje
 • Det lejedes værdi
 • Reglerne for markedsleje

Hvilke regler fastsættelsen af din rimelige husleje er underlagt er yderst komplicerede. Reglerne afhænger blandt andet af, om dit lejemål ligger i en såkaldt reguleret eller ureguleret kommune.

Når man taler om omkostningsbestemt husleje, så betyder det, at lejen bestemmes ud fra de omkostninger, som udlejeren har i lejligheden plus et mindre servicetillæg. Når Rent Guide beregner din omkostningsbestemte husleje, så ser vi først efter, om lejemålet ligger i en kommune med eller uden boligregulering. Hvis dit lejemål ligger i en reguleret kommune, så kigger vi efter, om ejendommen er opført før 31. december 1991. 

Hvis dine indtastede informationer viser, at dit lejemål ligger i en ureguleret kommune, så skal din husleje beregnes efter det lejedes værdi. I denne situation skal din leje typisk beregnes ud fra niveauet af huslejen for lignende lejemål i området. Derved kommer din husleje til at afspejle det gennemsnitlige niveau for lejemål i området. Dette niveau fastsættes blandt andet efter lejemålets størrelse, beliggenhed, stand, faciliteter og inventar.

Kan din husleje ikke beregnes eller bestemmes ud fra det lejedes værdi eller reglerne for omkostningsbestemt husleje, så kan lejen muligvis være bestemt efter reglerne for markedsleje. Under disse regler kan udlejeren selv fastsætte huslejen under forudsætning af, at det er en rimelig husleje.

Hvis din huslejeberegning viser, at du betaler for meget, i forhold til hvad huslejen bør være, så kan du kontakte Rent Guide. Vi er eksperter i at få din overbetalte husleje igen.

Sådan hjælper Rent Guide dig til at få en rimelig husleje

Når du har udfyldt felterne i Rent Guides huslejeberegner og fundet ud af, at du ikke betaler en rimelig husleje, så bør du fremsende alle dine relevante dokumenter til os. Derved kan vi hurtigt vurdere, om du har en stærk sag eller ej. Hvis du vælger, at vi skal gå videre med sagen, så du kan få en rimelig husleje, skal du blot give os grønt lys.

Vi tager kontakt til din udlejer og udlejerens advokater. Vi fører sagen for dig i Huslejenævnet. Når du får hjælp af Rent Guide til at få din leje nedsat, så du får en rimelig husleje, så slipper du for at gøre det selv. Du har godt nok mulighed for selv at køre din sag hos Huslejenævnet, men dette kan være meget besværligt. Reglerne for fastsættelsen af en rimelig husleje er nemlig yderst komplekse! Du kan bare læne dig tilbage, mens vi fører sagen for dig. 

Sådan hjælper Rent Guide dig til at få dine penge igen

Processen kan opsummeres således:

 • Du beregner din rimelige husleje med vores huslejeberegner.
 • Du opdager her, at huslejen er for høj.
 • Opret en sag og fremsend dine dokumenter.
 • Vi vurderer om din sag er stærk nok til at fortsætte.
 • Du skriver under på en fuldmagt og repræsentationskontrakt..
 • Du læner dig tilbage og lader os gøre arbejdet.
 • Du modtager dine penge fratrukket vores gebyr på 30%.

Fordi vi hos Rent Guide er eksperter i lejelovgivningen, så kender vi også alt til lovens paragraffer. Vi kender alt til den gældende praksis på området. Vi er også vant til at tage snakken med både udlejere og udlejerens advokater. For nogle lejere kan det være det hele værd ikke at skulle bruge tid på paragraffer og advokater! Nogle udlejere benytter sig nemlig af store advokatfirmaer til at køre deres sager for sig – også overfor dig som lejer.

Når du får hjælp fra Rent Guide, så er det faktisk ret nemt for dig at få din overbetalte leje igen. Du betaler os kun, hvis vi vinder sagen for dig. Derved får du alle dine overbetalte penge igen fratrukket vores gebyr på 30%. Samtidig kan du naturligvis også forvente at få en mere rimelig husleje fremover.

Kontakt os helt uforpligtende i dag og hør, hvordan Rent Guide kan hjælpe dig med at få dine penge igen!